VERBİS son zamanlarda başta doktorlar olmak üzere birçok şirket ve kurumun ilişkili olduğu sistem haline geldi. Günümüzde oluşan teknolojik gelişmeler ve veri koruma ilerlemesi kapsamında ortaya çıkan bu sistemin hem hastalar hem de hekimler adına sunduğu çeşitli avantajlardan bahsedebilmek mümkündür.
Peki VERBİS nedir, nasıl kaydolunur? Uzman MediBulut olarak bu sisteme dair merak edilenleri cevaplıyoruz.

VERBİS Nedir?

Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi olarak adlandırılan ve kısaltılmış adı VERBİS olan bu sistem, temelde verilerin korunması için ortaya konulmuştur.  Bahsedilen bu sistemin, başta kişi ya da danışanlar ile ilişkili olan şirket ve kurumlar tarafından kullanımı zorunlu hale getirilmiştir.  

Hekimler ve hastaları arasında gerçekleşen profesyonel hizmet kapsamında hastaların bilgileri elde edilmektedir. Elde edilen bu bilgilerin yani verilerin günümüz dünyasında önemi oldukça büyüktür. Hem hekime kontrol imkanı sağlamak hem de hasta hakkında detaylı bilgileri koruyabilmek adına Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi oluşturulmuştur.

Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK)  kapsamında ortaya çıkarılan Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi, çağımızın en sık ortaya çıkardığı veri bilgilerini korumak amacıyla oluşturulmuş otomasyon sistemdir. Bu otomasyon sistemi sayesinde veri bilgisi koruma zorunluluğu bulunan hekimler ve kliniklerin  kayıtlarını oluşturma konusunda acele etmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde istenmeyen para cezaları ile karşılaşılmaktadır.

Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi Kaydı Nasıl Olunur?

Veri sorumluları tarafından bahsedilen bu otomasyon sisteme kayıt süreci için belirli aşamaların sağlanması gerekmektedir. ‘VERBİS kaydı nasıl yapılır? ya da ‘Hekimler için VERBİS kaydı nasıldır?’ sorularına yanıt arıyorsanız aşağıda yer alan adımları izlemelisiniz:

  • www.kvkk.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır.
  • Siteye girdikten sonra sol üst tarafta bulunan ilgili alana tıklanmalıdır.
  • Karşınıza  üç seçenek çıkacaktır. Bunlar; Yurt içinde yerleşik gerçek/tüzel kişi, Yurt dışında yerleşik gerçek/tüzel kişilik ve Kamu Kurum ve Kuruluşlarıdır. Bu seçenekler arasında yurt içinde/yurt dışında gerçek kişi seçimi yapılmalıdır.
  • Sistem üzerinden başvurunuzu iki aşamalı olacak şekilde tamamlanmalıdır.
  • Formda istenen bilgileri tam ve eksiksiz girdikten sonra ıslak imzalı olacak şekilde kuruma gönderilmeli  ya da kurumun kep adresine iletilmelidir.

Bahsedilen bu işlemleri sağladıktan sonra, e-mail adresiniz üzerinden ‘hekim’ profilinde verilerin işlenebilmesi  adına size özel bir kullanıcı adı ve şifre iletilecektir.. Verbis nasıl kayıt olunur sorusunun cevabı bu şekilde özetlenebilir.

Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi Kayıt Zorunluluğu Neden Bulunuyor?

Hekimler ve çalıştıkları klinikler başta olmak üzere birden fazla şirket ve tüzel kişi tarafından ortaya konulması gereken bu kayıt işleminin belirli amaçları bulunmaktadır. Öncelikle gelişen ve ilerleyen teknoloji dünyasında siz hekimlerin evrak işleriyle uğraşmadan kısa sürede veri işlenmesinde yardımcı olmaktadır.

Bununla birlikte hastalarınızın takibini kolaylaştırmak, gerekli bilgileri muhafaza etmek ve ihtiyaç halinde bilgilerin kullanılması için güvenli bir dosya üzerinde saklayabilmek gibi avantajları da mevcuttur. Aslında her bir avantaj sistemin bir yandan zorunluluğunu yansıtmaktadır. Teknoloji dünyasında oluşturulan bu otomasyon sistemi ile hastaların verileri, bilgileri rahatlıkla korunmaktadır.

VERBİS’e Kayıt Zorunluluğu Olan Şirketler Hangileri?

VERBİS kayıt esnasında da görülebileceği  üzere üç farklı alan söz konusudur. Bunlar:

  • Gerçek kişiler,
  • Tüzel kişiler ve
  • Kamu kurum ve kuruluşlarıdır.

Kamu kurum ve kuruluşlarının devlete bağlı oldukları için otomatik olarak kayıtları sağlanmaktadır. Tüzel kişiler de aynı şekilde yurt içinde de yurt dışı kapsamında da zorunluluğu bulunan topluluklardır.