HBYS, hastane bilgi yönetim sisteminin kısaltması olup klinik ve hastane yönetimi için kullanılan yazılımlara verilen genel isimdir. HBYS (hastane bilgi yönetim sistemi) ile hastane, klinik ve poliklinikte yapılan işlemler yazılımlar aracılığıyla bilgisayar üzerinden işlenebilir, görüntülenebilir, saklanabilir ve çeşitli gönderiler ve paylaşımlar yapılabilir.

HBYS’nin Gelişimi

HBYS, 2000’li yıllar itibariyle sağlık sektöründe sürekli geliştirilen uzun soluklu bir dijital çözüm projesidir ve dönemine göre farklı isimler ile adlandırılarak günümüze ulaşmıştır. Bu anlamda sağlık sektöründe yer alacak olası risklerin ve engellerin erkenden önüne geçilmesi sağlanmış ve diğer ülkelerdeki sağlık sektöründe yaşanan yazılım krizleri Türkiye’de yaşanmadan atlatılabilmiştir. Eski adıyla elektronik hasta kaydı olarak adlandırılan HBYS, getirilen yeni entegrasyonlar ve çözümler neticesinde yeni adına kavuşmuş ve sağlık bilgi yönetim sistemi adlı kılavuzunda 2016 yılında yayımlamıştır.

HBYS ile Hangi Bölümler Verimli Çalışabilir?

HBYS’nin bölüm kısıtlaması yoktur. Uzman hekimler ve doktorlar, psikologlar, diyetisyenler, fizyoterapistlerin yanı sıra laboratuvar ve radyoloji gibi tetkik gerektiren alanlarda da başarılı bir şekilde kullanılabilmektedir. Ameliyathane, hastane eczanesi, sicil veya insan kaynakları birimleri de HBYS sistemini verimli bir şekilde kullanabilmektedir. HBYS sayesinde hastanın “elektronik sağlık kayıtları” ile satın alma, stok, finansman gibi işlemlerini sorgulamasını sağlar.

HBYS’nin Modülleri Nelerdir?

HBYS’nin modülleri içerisinde hastanın demografik bilgileri, poliklinik muayene detayları, reçete bilgileri, doktor tetkik bilgileri, laboratuvar bilgileri, yatış bilgileri, taburcu işlemleri gibi verileri barındırır. Bununla birlikte yönetimsel kısma dahil olan eczane, depo gibi mali kayıtlar da sistem içerisinde barındırılır.

Hastane Bilgi Sistemi (HBYS)’nin Avantajları Nelerdir?

HBYS’nin sağlık sektöründe faydaları oldukça fazladır. HBYS’ler tıbbi bilgilerin bilgisayar ortamına çekilmesini sağlar. HBYS sağlık sektörü için gerekli olan kurum servisleri ile entegre bir şekilde çalışır ve veri dolaşımını sağlar. Başlıca avantajları aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  1. TC verisinin girilmesiyle kimlik paylaşım servisine bağlanır ve kimlik verilerini Nüfus Müdürlüğünden çekilmesini sağlar.
  2. MHRS’ye bağlanarak hastane için alınmış randevular varsa ilgili alınan randevuya yönlendirir.
  3. Sosyal Güvenlik Medula Sistemine bağlanılarak hastanın sosyal güvenlik bilgileri sorgulanabilir.
  4. e-İmzalı bir şekilde e-rapor düzenlenmesine imkan tanır. Bununla birlikte doğum, istirahat, sürücü raporu gibi çeşitli raporların oluşturulmasını sağlar.
  5. e-Reçete sistemine bağlanır ve reçetelerin renk sisteminin bu ortamda kullanılmasını sağlar.
  6. Acil 112 sistemiyle entegre olarak çalışır ve acil yatak durumu bildirimi yapılır. 
  7. İlaç takip sistemi ile hastane içi giriş ve çıkışı yapılan kayıtların bildirimi yapılır.

Sonuç olarak, HBYS sağlık sektörünün dijitalleşmesinde ve fiziksel yükün giderilmesinde kritik bir öneme sahiptir. Türkiye, sağlık sektöründeki sunmuş olduğu HBYS gibi dijital çözümleri ile diğer ülkelere kıyasla önemli bir yol kat etmiştir. HBYS’nin de sağlık sektöründe birçok alanda kullanılabiliyor olması ve birçok sisteme entegre olabilmesi HBYS’yi öne çıkaran olumlu özellikler arasındadır. Bu anlamda, hem sağlık sektöründe çalışan tüm çalışanlara hem de hastalara HBYS büyük bir kolaylık sağlamaktadır. HBYS, sağlık sektöründe dinamik bir yazılım çözümü olması nedeniyle sürekli yeni güncellemeler almakta ve çözümler iyileştirilerek daha optimize hale getirilmeye devam edilmektedir.

Kaynak: https://dijitalhastane.saglik.gov.tr/TR,4881/hbys-hastane-bilgi-yonetim-sistemi.html 
Kaynak: https://www.saglikteknoloji.com/hbys-nedir-entegrasyonlari-onemli-noktalari-nedir/ 
Kaynak: https://www.saglikteknoloji.com/hastane-bilgi-yonetim-sistemi-hbys-nedir/